Background Image

Η Sofia Gaafar στην Τήνο

Μπάλες παγωτού βανίλια ή ping pong, χαρτί ή τυρί;
Η Sofia Gaafar στην Τήνο.

Την συνάντησα για πρώτη φορά πριν λίγο καιρό, στην πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας, στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ως συνήθως δεν θυμάμαι πως, πότε και γιατί έφτασε η συζήτηση μέχρι…την Τήνο, όπως δεν καταλαβαίνω πως, πότε και γιατί συνεχώς η Τήνος βρίσκεται μπροστά μου, όταν δεν θέλω να την θυμάμαι, όταν δεν μπορώ να είμαι εκεί, όταν κάνω ότι δεν υπάρχει γυρνοβολώντας οπουδήποτε αλλού…εκτός νησιού. Αλλά κάθε τόσο, φροντίζει με έναν απίθανο τρόπο να με βρίσκει «ανυποψίαστη», να μου στέλνει κείμενα, πρόσωπα, συζητήσεις, φωτογραφίες, ξεκομμένες από τον ντηνιακοχώρο τους αναφορές για να μου υπενθυμίζει ότι διαρκώς θα μου λείπει…ως την επόμενη φορά.

“Great minds eat alike”… ήταν ο τίτλος της συγκεκριμένης έκθεσης της Σοφίας Γκααφάρ. Πάλι φαγητό και μαγειρικές σκέφτεστε; Και που κολλάει η Τήνος; Ένα, ένα λοιπόν. Πάμε.

Η Σοφία είναι creative director και φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα από Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα έχοντας έτσι την τύχη να μεγαλώσει σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Σπούδασε στο Λονδίνο ψυχολογία και διαφήμιση και έκανε μεταπτυχιακό στην φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Από τότε έχει εργαστεί στον κλάδο της διαφήμισης, σε σειρά από διαφορετικά projects και καμπάνιες. Στην πρόσφατη έκθεσή της παρουσίασε μια σειρά από φωτογραφίες και εγκαταστάσεις με θεματικό άξονα.. το φαγητό, καθιστώντας το «τρώω με τα μάτια» πιο απτό από ποτέ. Παγκόσμιος κώδικάς επικοινωνίας ή μη, τελετουργικό που διεγείρει τις αισθήσεις ή τις ψευδαισθήσεις, φωτογραφία ή πραγματικότητα, σφουγγαρίστρα ή κιμάς, μπάλες παγωτού βανίλια ή ping pong, χαρτί ή τυρί; Οικεία αντικείμενα, ανοίκειο πάντρεμα, πρωτότυπες συνταγές.

Οι αναπάντεχες φωτογραφικές συναντήσεις και ιδιάζουσες συνταγές της Σοφίας δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Συνεχίστηκαν με νέες ματιές και όρεξη στην Τήνο, αυτό το καλοκαίρι. Στο νησί, είχε έρθει για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία, έμεινε στην κολλητή της στα Υστέρνια και θυμάται ακόμα την θέα να της κόβει την ανάσα. Μετά από χρόνια επέστρεψε με μεγαλύτερη παρέα και μεγαλύτερη δίψα για εξερεύνηση. Η τηνιακόσυνταγή της για ξεχωριστό καλοκαίρι είναι οι περίπατοι στον Πύργο και δίπλα στα “stepping stones” στο Βωλάξ, το φαγητό οπουδήποτε παραδοσιακά, άφθονα ηλιοβασιλέματα και απρόβλεπτες εξορμήσεις και μάλλον πιάνει πάντα αφού πλέον δηλώνει και εκείνη απερίφραστα… «τηνιόπληκτη».

Δείτε φωτογραφίες της Σοφίας τόσο από την Τήνο όσο από την έκθεση αλλά και το προσωπικό της αρχείο.

Contact info:
Facebook: Sofia Gaafar
Instagram: sofia_gaafar
www.sofiagaafar.com

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email